↧
Els Aeròfons. AUDICIONS i més …
↧
Els Cordòfons. AUDICIONS i més …
Anem acabant el tema dels Instruments i les seves famílies amb aquest conjunt d'activitats sobre els Cordòfons.
Com veureu es titutla "Els Cordòfons. AUDICIONS i més..." perquè considero que les activitats més importants i que cal reforçar són les activitats d'audició. Les preguntes apareixen de forma aleatòria així que val la pena repetir un parell de vegades cada activitat.

↧
↧
Resum de l’EDAT MITJANA i el RENAIXEMENT. Activitats i Audicions
Només es tracta de tenir clars els conceptes més elementals de cada període i , això si, saber identificar les audicions de cada època.
TEMA 1. EDAT MITJANA
2. EDAT MITJANA, Conceptes bàsics. Activitat de COMPLETA
3. El CANT GREGORIÀ. Característiques. Activitat de COMPLETA
4. Música vocal a l'EDAT MITJANA. Activitat de RELACIONA
5. Música vocal a l'EDAT MITJANA. Test d' AUDICIONS
TEMA 2. RENAIXEMENT
1. El RENAIXEMENT. Activitat de COMPLETA.2. MÚSICA PROFANA al RENAIXEMENT. Activitat de TEST (amb AUDICIONS)
3. El RENAIXEMENT. Conceptes generals. Activitat de TEST
4. Els INSTRUMENTS al RENAIXEMENT. Activitat de TEST (amb IMATGES I AUDICIONS)
5. El Renaixement musical. Audicions. LIM
EDAT MITJANA/RENAIXEMENT
1. Edat Mitjana o Renaixement? RELACIONA els conceptes
2. Edat Mitjana o Renaixement?Activitat de TEST (amb AUDICIONS)
SI EN VOLEU MÉS
1. El RENAIXEMENT. Un altre TEST (sense AUDICIONS)
↧
Viva la Vida FLAUTA i ORFF
Viva la Vida del grup britànic Coldplay és un dels clàssics del Concert de Primavera i enguany, com ja fa una pila d'anys, la tornem a tocar amb el conjunt instrumental de 4t d'ESO.
Hem fet un petit canvi a la partitura que tocàvem altres anys i m'he animat a fer un acompanyament amb bateria (crec que s'assembla força al que toca l'Adrià) per posar de base a la partitura i posar-ho tot plegat en un Wix. En el wix també hi trobareu la partitura amb Noteflight.
És important que primer estudieu la partitura amb Noteflight (canviant el tempo i anar incrementat-lo a poc a poc) i quan ja us ho sapigueu després tocar-ho amb la base que hi ha en el Wix.
Fixeu-vos que la tonalitat no és la mateixa i que no la podem tocar amb l'acompanyament que hi ha en el vídeo original.
Comparteixo la partitura que fem amb el conjunt instrumental ORFF per si hi ha algú a qui li interessi.
↧
El Barroc a Europa. Una proposta nova amb Thinglink
%2B07.22.47.png)

L'activitat que proposo és un treball que ja hem fet amb els alumnes de 3rESO altres anys. Aquesta vegada però, i "dedicada" als alumnes de 3rB li donarem un aire nou amb una nova proposta de música i veu enregistrada pels alumnes mateixos.
El PRIMER PAS és fer un collage de compositors del Barroc que inclou un mapa d'Europa. Aquest collage el farem amb una eina 2.0: piZap.(si teniu altres opcions, escolliu la que més còmoda us sigui).
El SEGON PAS es fer una imatge interactiva amb Thinglink. En aquesta imatge hi posarem informació AQUEST ÉS UN TUTORIAL per saber com podem fer la imatge interactiva. de text, imatges, vídeo i so.
Si voleu utilitzar l'aplicació que existeix per tauleta (Android i Apple) teniu el TUTORIAL THINGLINK MÒBIL.
Teniu el pas a pas de l'activitat en el document que trobareu a peu d'article.

El SEGON PAS es fer una imatge interactiva amb Thinglink. En aquesta imatge hi posarem informació AQUEST ÉS UN TUTORIAL per saber com podem fer la imatge interactiva. de text, imatges, vídeo i so.
Si voleu utilitzar l'aplicació que existeix per tauleta (Android i Apple) teniu el TUTORIAL THINGLINK MÒBIL.
Teniu el pas a pas de l'activitat en el document que trobareu a peu d'article.
↧
↧
Conjunt Instrumental 3r ESO i Flautes 1r i 2n. Comencem amb una Polka
Ja hem començat a treballar amb el Conjunt Instrumental dels alumnes de 3r ESO. Alguns ja havien format part del CI de 2nESO, així que ha estat més fàcil començar a tocar.
Per tal que hi hagi bons resultat considero important treballar una mica de tècnica abans de començar a tocar. Insisteixo en diferents aspectes
- Tècnica de baqueta: com i per on agafem les baquetes
- Articulació: treball de canell; percudim la placa en el centre i l'aixequem com si es tractés d'un salt en un llit elàstic
- Combinació i coordinació de ma dreta i ma esquerra

La Mª Jesús Camino va compartir l'any passat uns exercicis magnífics. Nosaltres hem començat amb els num 1, 4 i 5.
La primera cançó que hem fet és una Polka, una cançó tradicional austríaca. Ens permet integrar perfectament els alumnes nouvinguts al grup, ja que és una melodia senzilla amb motius que es repeteixen. També podeu veure el treball que sobre aquesta cançó proposa la MªJesus en el seu bloc.
Amb els alumnes de 1r i 2n d'ESO que acaben de començar i ja saben tocar amb totes les notes de la mà esquerra també la podem tocar amb la flauta.
↧
Treball de Ritme amb "Angry Birds" i Ale Hop
Nous alumnes, noves activitats!! 1r i 2n d'ESO ja hem començat amb molta música i molta activitat.
Combinarem teoria i sobretot pràctica musical:

2- També hem començat a treballar activitats de ritme. La primera activitat que vam fer només començar el curs va ser Ale Hop (de Julio Payno). Un èxit total!
Aquesta setmana hem estat treballant amb la música i el vídeo "Angry Birds". Un vídeo genial elaborat per Carlos Morales. He fet uns cartells rítmics (amb les figures sense fons que la MªJesús Camino va compartir fa uns dies) que m'han servit per treballar els diferents ritmes primer només amb la música. Ho hem fet amb les mans, amb els peus, fent salts en els contratemps, mostrant i amagant cartells .... Després ja hem posat el vídeo i tot ha anat més rodat. Un èxit total!
Els cartells us els podeu descarregar clicant en la imatge.
↧
El so i les seves qualitats. Avaluació inicial amb Educaplay
Sabies que el so, com les imatges i els objectes que veiem, es pot descriure? De tot allò que veiem podem dir com és la forma, el color, la mida, el pes ...
Anem a veure quines són les qualitats que ens permetran descriure el so en aquest test. Despres veurem com podem representar aquestes qualitats en un paper, és a dir, en una partitura.
Clica la imatge per poder fer l'exercici
↧
"The Addams Family" per FLAUTA
Comencem a preparar la nostra particular celebració de la "Castaween" musical, és a dir una Castanyada amb una mica de regust de Halloween. Així que, preparats amb les flautes i alguna coseta més que ens traurem de la màniga la setmana que ve, comencem a estudiar aquest tema tan conegut.
Segur que a tots us sonarà moltíssim la melodia de The Addams Family, perquè és la banda sonora d'una sèrie de televisió estrenada l'any 1964 en blanc i negre i revisada en una nova versió (aquesta vegada ja en color) l'any 1991. Més tard l'any 2009 es va estrenar a Chicago el musical "The Addams Family musical"
Ja veureu que hi ha tres acompanyaments. Tots tres en un tempo diferent amb la idea de començar amb la base més lenta i acabar tocant amb la més ràpida. L'mp3 l'he tret dels arranjaments instrumentals i vocals Què toquem avui? i Què cantem avui? de les meves amigues Cristina Duran i Mª Rosa Sanahuja. Ja veureu que he retocat la tonalitat i el tempo per tal d'adaptar-ho a la flauta i als meus alumnes.
Podeu tocar-la visualitzant-la amb el mòbil o la tauleta. També la podeu cantar anant a aquesta pàgina on trobareu la lletra
↧
↧
Figures i Silencis. 1rESO
Els alumnes de 1r d'ESO han arribat una mica desmemoriats i alguns no recorden ni el nom de les figures o els seus silencis. Així que intentarem posar-hi remei amb aquests exercicis.
Les activitats les he realitzat amb Educacplay, són quatre activitats de "Mapa interactiu" : Activitat 1, Activitat 2, Activitat 3, Activitat 4.
Pot estar molt bé fer-les amb la pissarra digital perquè els encanta sortir per clicar la pantalla. Tot i això, com que anem bastant escassos de temps i el que volem és tocar la flauta i picar ritmes, he recollit els quatre exercicis en un mateix document. També hi he posat un exercici de Matemàtiques musicals molt divertit.
↧
El Trineu (nova versió) per FLAUTA en html5
A classe ja fa alguns dies que hem començat a preparar el Concert de Nadal. El temps passa molt depressa i com sempre, se'ns està tirant al damunt. Així que espavil i a dedicar una mica més de temps del que hi heu dedicat fins ara!
El trineu o Jingle Bells, perquè el títol és difierent però la cançó és la mateixa, ja és un tema tradicional en els nostres concerts. Enguany és una versió absolutament nova i a més, només la farem amb flauta i amb la base mp3 com a acompanyament.
La versió és de Xevi Altesa (Karaokat) Com podreu comprovar és una versió molt divertida i alegre. Com que el tempo de la versió original és una mica ràpid hi he afegit una segona base una mica més lenta. Ho he fet amb TwistedWave Online, un editor d'àudio que és genial quan es vol adaptar una base amb un tempo d'assaig més asseguible per als alumnes.
En el Wix només hi he posat la part B. Si voleu la partitura sencera cliqueu la imatge i us la podreu descarregar. També li he afegit una segona veu que es pot fer amb flautes i també amb instruments ORFF o un baix.
↧
La Princesa de Wexford
La Princesa de Wexford és una altra de les peces que tocarem enguany en el nostre Concert de Nadal.

La veritat és que no he trobat informació sobre la cançó però si sobre el regne de Wexford, una "ciutat estat" situada prop de Dublin fundada l'any 819 pels vikings.
Per apropar-nos a la música celta i saber com sona, m'ha semblat una bona idea escoltar la cançó "Toss The Feathers" del grup irlandès The Corrs. Aquest és un grup format per 4 germans que malauradament ja no està en actiu i que tenen un estil que combina la música tradicional irlandesa amb el pop i el rock. Fixeu-vos com utilitzen el Bodhrum i el Tin whistle.
↧
Torna "El noi de la mare". FLAUTA
El noi de la mare és una de les cançons que cada any toquem al Concert de Nadal, no només perquè és una cançó tradicional i molt nostra, sino també perquè el nivell tècnic de flauta que exigeix és a l'alçada dels alumnes que acaben de començar:
- té una lectura fàcil
- treballem el compàs de 3/4
- el ritme (han d'aprendre a mesurar i comptar la blanca amb punt de la segona veu)
- el fraseig i l'articulació (per mi és un aspecte bàsic a l'hora d'aconseguir un bon resultat musical)
Tot i que hi ha anys que la fem conjuntament amb el conjunt instrumental ORFF, enguany la farem amb la base mp3 que hi ha en el Wix. Com que la melodia es repeteix 3 vegades anirem combinant solistes i grup.
↧
↧
35 anys de la mort de John Lennon: "So This Is Christmas" (ORFF)
Avui se celebra el 35è aniversari de l'assassinat de John Lennon, compositor i cantant cofundador del grup britànic de pop-rock The Beatles. A pocs dies de les festes de Nadal, va ser assassinat per un fan seu just davant de la casa on vivia a la ciutat de Nova York.
Aprofito doncs, per presentar una altra de les cançons del Concert de Nadal que enguany tocarem amb el conjunt instrumental de 4t d'ESO, perquè l'autor és John Lennon i perquè va ser composta amb motiu del Nadal.
La Carme
La Carme
"So This is Christmas" és una cançó que ens convida a reflexionar sobre el Nadal, l'amor, els amics i sobre tot, sobre la pau. Va ser composta l'any 1971 com a cançó protesta contra la Guerra de Vietnam amb la qual John Lennon i la seva dona Yoko Ono es van implicar intensament.
La lletra de la cançó es basa en una campanya de publicitat que s'havia portat a terme a finals de 1969. La parella Lennon/Ono va llogar tanques publicitàries en 12 de les ciutats més importants del món i hi van penjar cartells fets en blanc i negre en els quals es podia llegir
"WAR IS OVER! If You Want It -
Happy Christmas from John & Yoko"
La Carme Martínez (alumna de 4t d'ESO) ens amplia la informació en el seu magnífic article. No us el podeu perdre!
↧
What a Wonderful World FLAUTA
Veig arbres de color verd,
també roses vermelles.
Les veig florir,
per tu i per mi.
I penso dins meu...
quin món tan meravellós!
Amb la idea de ser un antídot al clima polític i racial de la dècada dels seixanta, aquesta cançó fou escrita especialment per ser cantada per Louis Armstrong que, amb la seva veu enrogallada i tranquila, li va saber donar aquest atractactiu tan especial que ja ha fet escola a l'hora de cantar-la i que l'ha convertit en un clàssic de les cançons de Nadal arreu del mon.
Com heu pogut llegir (AQUÍ tota la lletra) , la cançó descriu el gust del cantant per les coses simples de cada dia (els arbres, les flors...) amb un to optimista i esperançat en un futur millor. Aquest mateix missatge és el que volem transmetre nosaltres interpretant-la en el nostre concert de Nadal.
↧
15è Concert de Nadal. Presentació i Programa
Ja tenim el Concert de Nadal a tocar! De fet, només falten dos díes!
Ja ho tenim tot a punt per aquest concert tan especial perquè és el QUINZÈ CONCERT DE NADAL i penso que això s'ha de celebrar!
Nosaltres ho celebrarem amb música, és clar! I ho farem amb un concert molt especial i únic, ple de sorpreses i amb noves partitures que sonaran per primera vegada al Castell del Paborde.
Amb la intenció de fer un concert didàctic i més amè, des de l'any passat són els mateixos alumnes qui presenten el concert i els que han fet bona part dels textos que poc a poc aniran llegint durant l'acte. La Carme Martínez i l'Anna Vilalta, alumnes de 4t d'ESO, seràn les encarregades de fer la presentació general que podreu escoltar si cliqueu l'àudio que acompanya l'article.
Així doncs, fins dimarts a 2/4 de nou del vespre!
Hi esteu tots convidats!
Com més serem, més en gaudirem!
Hi esteu tots convidats!
Com més serem, més en gaudirem!

Poseu-vos damunt de la imatge i cliqueu totes les icones que hi ha.
↧
Love Me Tender (Elvis Presley). Partitura per FLAUTA en html5
Amb els alumnes de 1r d'ESO hem començat el trimestre incorporant el fa# a la flauta. I ho hem fet amb Love Me Tender una balada d'Elvis Presley molt coneguda i versionada per molts altres cantants.

Elvis Presley la va gravar per la pel·lícula Love Me Tender i la va donar a conèixer l'any 1956 cantant-la en un famós show per a la televisió nord-amerciana.
Com a curiositat dir que ocupa el lloc 437 en la llista de les 500 cançons millors de la històra de la música elaborada per la revista Rolling Stone.
↧
↧
La veu: un instrument musical. Activitats
Hem arribat de vacances i hem començat tema nou: "La veu: un instrument musical".
Per poder entendre el funcionament de la veu i veure perquè és un instrument musical ho hem estat treballant amb una imatge interactiva (amb Thinglink) feta a partir d'un mapa conceptual (amb BaiBoard per iPad). Ja veureu que si us poseu damunt de la imatge us apareixerant uns puntets amb un vídeo enllaçat a cada un d'ells.
Per poder entendre el funcionament de la veu i veure perquè és un instrument musical ho hem estat treballant amb una imatge interactiva (amb Thinglink) feta a partir d'un mapa conceptual (amb BaiBoard per iPad). Ja veureu que si us poseu damunt de la imatge us apareixerant uns puntets amb un vídeo enllaçat a cada un d'ells.
Donat que enguany tinc per primer vegada alumnes de 1r d'ESO a classe, he refet algunes de les activitats Educaplay i GoConqr que ja tenia i que ens han servit per treballar i jugar amb la pissara digital a la classe.
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
↧
La veu. Tipus de veus. Activitats
Continuem treballant el tema de la veu i ara ens centrarem amb els tipus de veus. Sabem que cada persona té un tipus de veu diferent amb unes característiques determinades que la fan inconfusible.
Tot i això també hem vist que, tot i la gran diversitat de veus que hi ha, podem classificar-les i agrupar-les en femenines i masculines i també les podem classificar segons la tessitura o registre en veus de registre agut, mitjà o greu.
Els que treballeu amb les TIC suposo que ja us haureu adonat que Popplet, una magnífica eina 2.0 per fer mapes conceptuals, ha desactivat els vídeos dels mapes que tenia i que estava utilitzant feia temps. Com que eren molt clars i m'anaven molt bé per explicar, he utilitzat la mateixa imatge i l'he fet interactiva posant els mateixos vídeos amb Thinglink.
Al mateix temps hem treballat un parell d'activitats d'audició elaborades amb Educaplay i també algun joc d'aquells que ens van tan bé per fer quan ja hem acabat el tema.
![]() | ![]() |
↧
La veu. Conjunts Vocals. ACTIVITATS noves

Com que enguany he començat amb grups nous de 1r d'ESO, he elaborat una nova activitat amb GoConqr.
Test creado con GoConqr por musicaade
També he modificat una activitat d'audició de identificació de conjunts vocals que ja tenia feta amb Educaplay afegint els conceptes de monodia/polifonia i a capella/amb acompanyament.
Test creado con GoConqr por musicaade
També he modificat una activitat d'audició de identificació de conjunts vocals que ja tenia feta amb Educaplay afegint els conceptes de monodia/polifonia i a capella/amb acompanyament.
↧