Quantcast
Channel: Recursos propis –
Viewing all 187 articles
Browse latest View live

Els instruments de percussió. Materials de treball 1r ESO

$
0
0
http://musicaade.wix.com/audiciopercussioguiaorquestra

Acabem els instruments de percussió a 1r d'ESO, i em proposo fer un petit recopilatori de materials que anirà bé als alumnes per repassar i també m'anirà bé a mi, per saber què és el que ens ha anat més bé. 
  1. Vam començar parlant de la classificació  dels instruments amb AQUEST MAPA CONCEPTUAL
  2. Hem vist quins són els instruments de la classe amb una presentació feta per Angie Style (de 2n d'ESO) amb l'App per iPad Educreations. ELS INSTRUMENTS ORFF
  3. També hem après a distingir diferents membranòfons amb la presentació feta per Cèlia Prats (2n ESO) amb l'App d'iPad Shadow Puppet. ELS MEMBRANÒFONS
  4. I la història de la bateria, instruments i parts amb una altra presentació feta amb Educreations. LA BATERIA
  5. Amb un Wix hem fet activitats d'audició i ens hem divertit amb la GUIA D'ORQUESTRA DE PERCUSSIÓ de Benjamin Britten 
Per acabar hem fet aquestes activitats d'Educaplay. Per repassar és millor fer-les en ordre.

http://www.educaplay.com/es/coleccion/39825/1/instruments_de_percussio__classifica.htm


    L’orquestra i els seus instruments. RESUM d’AUDICIÓ. 2n d’ESO

    $
    0
    0
    Després de treballar l'orquestra i conèixer quins instruments i com es distribueixen a l'orquestra, ara li toca el torn a l'audició

    A classe ja ho hem treballat i hem fet una bona colla d'activitats, però per tenir un resum i saber com sonen els instruments individualment i en família, aquí us en deixo un resum .



    Wake Me Up When September Ends FLAUTA i ORFF. Nova versió en html5

    $
    0
    0
    http://musicaade.wix.com/wakemeupgreenday

    Comencem a preparar el Concert de Primavera i recuperem una cançó que ja feia una colla d'anys que no sonava pels passadissos de l'institut:  Wake Me Up When September Ends del grup britànic Green Day.

    L'autor de la cançó és Billie Joe, un dels components del grup. Era el mes de Setembre que el seu pare va morir de càncer. Ell just tenia 10 anys. Durant el funeral Billie no va poder controlar-se i va fugir desconsoladament cap a casa seva i es va tancar a l'habitació. La mare preocupada va córrer darrere seu i en trucar a la seva porta ell li va contestar Wake me up when september ends. Basant-se en aquests fets, anys més tard va escriure la cançó. 

    He fet un nou wix perquè els alumnes la puguin tocar mirant i escoltant la partitura amb els dispositius mòbils. 

    A més, aprofitant que a a 2n d'ESO tenim alumnes que toquen la guitarra elèctrica i la bateria, he adaptat la partitura per conjunt instrumental ORFF, flautes i acompanyament (en el wix hi trobareu la partitura de flauta en versió reduïda i la partitura que tocarem amb els instruments)

    A mi m'agrada força com ha quedat.  
    Què en penseu alumnes i professors que visiteu el bloc. 
    Si us agrada féu un comentari

    Playing Punchcard per estudiar FLAUTA

    $
    0
    0

    Tots sabem (professors i alumnes) que una de les tasques que més costa és ESTUDIAR FLAUTA i el que encara costa més és SER CONSTANTS i PRACTICAR AL MENYS 3 o 4 DIES A LA SETMANA (amb 10 minuts n'hi ha prou). Un dia per una cosa i un altra dia per un altra, la majoria dels alumnes arriben a classe sense haver estudiat o havent estudiat molt poc.

    Porto temps pensant en com motivar als alumnes per estudiar i l'altra dia buscant idees vaig trobar-ne una que em va semblar genial: els Printable Punchcard Bookmarks. M'ha semblat una bona idea per animar a estudiar flauta i  sobretot animar als alumnes de 1r d'ESO que estan una mica adormits.







    He fet una versió de les cartolines i les he batejat amb el nom de Playing Punchcard. A mesura que aniran estudiant aniran foradant la cartolina i quan estiguin tots els números foradats les penjarem a la classe tal com hem fet amb altres treballs. 

    De moment els ha agradat molt la idea i espero que encara els agradi més estudiar i anar fent forats!

    Ja em direu com us va.



    Els Instruments de corda o CORDÒFONS. 1r ESO

    $
    0
    0
    http://promuu.wix.com/instruments-corda

    Com sabeu la família dels CORDÒFONS acull tots aquells instruments que sonen perquè el so es produeix quan es fa sonar una corda tibada

    D'instruments de corda n'hi ha molts i molt variats. Habitualment una corda es fa sonar només de tres maneres: puntejant-la, percudint-la o fregant-la. També hem de tenir en compte que podem puntejar, percudir o fregar de diferents maneres i amb diferents implements (pua, arc, baquetes, dits). 


    Així dons, estudiarem els instruments de corda agrupats segons el procediment usat per tocar-los: 
    1- Instruments de corda puntejada
    2- Instruments de corda fregada 
    3- Instruments de corda percudida

    Ho treballarem a la classe i a casa. A la classe ho farem amb la magnífica presentació feta per Carme Marchena de l'Institut Ramón de la Torre (gràcies Carmé :) )

    Després escoltarem els instruments amb l'activitat d'Educaplay: Els CORDÒFONS. MOTS ENCREUATS VISUALS. 

    També juagarem e endevinar instruments amb aquestes fitxes visuals: 


    A casa fareu aquests dos exercicis:  exercicis per completar i exercicis per classifica. 

    http://www.educaplay.com/es/recursoseducativos/1821686/els_cordofons__completa.htm http://www.educaplay.com/es/recursoseducativos/1821764/els_cordofons__classificacio.htm

    Els cordòfons. COMPLETA

    Els cordòfons. CLASSIFICA

    I Can’t Help Falling in Love. FLAUTA 1r ESO

    $
    0
    0
    http://musicaade.wix.com/canthelpfalling
    I Can't Help Falling In Love és una cançó d'Elvis Presley molt coneguda pels músics selvatges perquè el passat Concert de Nadal ja la vam interpretar

    Així doncs tornarà a sonar a l'Auditori del Castell la Primavera 2016, però aquesta vegada serà intepretada pels alumnes de 1r d'ESO que s'estrenen amb aquest concert. 

    He fet una adaptació a dues veus i, els que coneixeu la cançó, ja veureu que m'he près algunes "llicències", però crec que amb un resultat molt satisfactori. 



    Retalls de CORDÒFONS i més. 1r ESO

    $
    0
    0
    http://www.educaplay.com/es/recursoseducativos/2396719/retalls_de_cordofons.htm
    Aprofitant que la Clàudia ens ha portat el seu violí a classe, hem estat treballant les parts d'alguns instruments de corda. 

    Hem vist les diferències i les similituds d'alguns d'ells i ara toca recordar tot el que hem après fent aquests exercicis:


    També he preparat un collage de "retalls d'instruments" perquè endevineu quin instrument s'amaga darrera de cada imatge.  

    4- Retalls de CORDÒFONS (en aquest exercici recordeu que s'ha d'escriure el nom de l'instrument)

    I per últim una endevinalla. Es tracta de demanar pistes i encertar el nom de l'instrument el més aviat possible (el nom de l'instrument s'ha d'escriure)

    http://www.educaplay.com/es/recursoseducativos/2397428/endevina_el_cordofon.htm

    En aquest enllaç trobareu pistes que us ajudaran a fer els dos últims exercicis.

    Tears In Heaven. Partitura per FLAUTA

    $
    0
    0
    http://musicaade.wix.com/tears-in-heaven
    Tears In Heaven és una de les cançons més conegudes d'Eric Clapton. La va escriure nou mesos després de la tràgica mort del seu fill que en aquell moment tenia quatre anys. És doncs una cançó plena de sentiment i que ja des del primer moment ens ha captivat a tots plegats. 

    L'any 1993 la cançó va guanyar tres Grammy: a la Cançó de l'any, a la Gravació de l'any i a la Millor interpretació pop masculina. 

    Nosaltres la tocarem al Concert de Primavera d'enguany amb flautes, ORFF, guitarra elèctrica i bateria. Ja hem començat a assajar i està quedant molt bé.

    És una partitura que ja vam treballar a principis de curs. En aquell moment vaig demanar als alumnes que expresessin amb paraules i amb una imatge, les sensacions i impressió que els havia provocat escoltar la cançó i saber el motiu per el qual Eric Clapton l'havia escrit. Vam fer un mur col·laboratiu (amb Padlet) amb algunes de les seves respostes que tot seguit us deixo.





    Feina d’estiu i examens de setembre (2016)

    $
    0
    0
    Els alumnes que no han treballat gaire durant el curs, ja saben que ho hauran de fer durant l'estiu. A l'examen de setembre hi haurà una prova teòrica (teoria i audicions) i una prova de flauta. A la web del centre hi trobareu el document amb les partitures de flauta. 

    1r ESO: 
    FEINA D'ESTIU: cal imprimir el següent dossier, completar-ho a mà i portar-ho el dia de l'examen de setembre. Dossier per imprimir
    EXAMEN DE SETEMBRE: hi haurà una part amb preguntes de teoria i preguntes d'audició i un examen de flauta. 


    2n ESO: 
    FEINA D'ESTIU: cal imprimir el següent dossier, completar-ho a mà i portar-ho el dia de l'examen de setembre. Dossier per imprimir
    EXAMEN DE SETEMBRE: hi haurà una part amb preguntes de teoria i preguntes d'audició i un examen de flauta.


    La locomotora. Treballem l’articulació amb FLAUTA

    $
    0
    0
    Amb els alumnes de 1r d'ESO i també amb els de 2n per fer memòria, ens hem posat a tocar la flauta de valent. L'objectiu principal ha estat el de treballar l'articulació i començar a llegir notes.

    He escrit la partitura que hem estat tocant a classe. És molt senzilla i la veritat és que m'ha permès treballar diverses coses:

    1- Primer he plantejat l'exercici com un joc: m'he posat a "fer de locomotora" per la classe (alguns alumnes s'hi han afegit fent de vagons). La locomotora comença a moure's a poc a poc i va agafant velocitat al mateix temps que pita el xiulet per avisar del seu pas. El fet que puguem tocar amb una sola mà perquè l'exercici és amb la nota si, ens permet fer de maquinistes i amb l'altra braç fer el gest de tocar el xiulet amb totes les nostres forces. El soroll durant uns instants és considerable, però us ben asseguro que tots han après a articular correctament i a mantenir l'aire.
    Cal explicar què vol dir articular i que amb la llengua fem la sil·laba du cada vegada que toquem una nota.  
    Quan ens hem posat a tocar partitures del quadern de flauta o Verano en Brasil amb els de 2n, ja s'havia entès el tema de l'articulació i també el de mantenir l'aire fins al final de la nota gràcies al fet de tocar el xiulet de manera continguda. 

    2- L'exercici també ens ha servit com a treball de ritme: figures i compassos.


    Castanyada + Halloween = Castaween amb FLAUTA

    $
    0
    0
    Castanyada, Halloween o Tots Sants, es digui com es vulgui dir,  a l'institut ho aprofitarem per tocar i parlar de música que s'ha inspirat en el món dels morts.

    I un bon exemple el tenim en aquestes dues marches d'estils tant diferents com són la Marcha Fúnebre de Frederic Chopin i la molt coneguda Oh When The Saints Go Marching In popularitzada per Louis Armstrong

    Les dues cançons aparentment són molt diferents però, com veureu, absolutament relacionades amb la diada de Tots Sants, o dia dels morts,  que és el que celebrem el dia de la Castanyada o Halloween ( que és com en diuen als països de parla anglesa)

    La Marcha Fúnebre ens introduirà en el període musical anomenat Romanticisme, i en un dels seus compositors més destacats: Frederic Chopin.  També parlarem de les "marching bands" a la Nova Orleans del segle XIX i de tota la festa que allí es feina quan acompanyaven els morts al cementiri.  Una versió moderna d'aquest funeral el tenim en una escena de la pel·lícula de James Bond Live and Let Die


    http://musicaade.wixsite.com/ohwhenthesaintshttp://musicaade.wixsite.com/marchafunebrechopin


    Per als qui tingueu ganes de tocar o fins i tot ballar altres partitures podeu xafardejar i buscar en aquesta llista que tot seguit us deixo:
    1. This is Halloween
    2. Coraline
    3. The Addams Family
    4. Thriller

    The Addams Family amb PERCUSSIÓ corporal i pilotes

    $
    0
    0
    Continuem amb  la nostra particular celebració de la "Castaween" musical, és a dir una Castanyada amb una mica de regust de Halloween.

    Segur que a tots us sonarà moltíssim la melodia de The Addams Family, perquè és la banda sonora d'una  sèrie de televisió estrenada l'any 1964 en blanc i negre. Més tard es va revisar i es var fer una nova versió (aquesta vegada ja en color) l'any  1991. També se'n va fer un musical que es va estrenar l'any 2009 a Chicago i que es va titular "The Addams Family musical"

    A partir del vídeo elaborat per Pedro Morales, farem un treball de percussió corporal i percussió amb pilotes.  El ritme i el tempo són prou senzills i donen molt de joc. S'hi poden fer moltes combinacions, de fet avui a classe n'han sortit algunes de ben divertides com donar la volta sobre un mateix en 2 temps.  També ens podem plantejar desplaçaments laterals i percussió picant de mans interactuant amb el company del costat.



    De moment us deixo el vídeo perquè en pugueu inventar unes quantes més. 


    Yesterday. Partitura per FLAUTA

    $
    0
    0
    Yesterday del grup britànic The Beatles és una altra de les cançons que toquem pel concert de Nadal d'enguany. Va ser composta i gravada l'any 1965 per Paul McCartney, i forma part de l'àlbum,  Help!

    Segons els llibre dels récords Guiness és la cançó que més vegades s'ha escoltat per la ràdio i una de les més versionades (1600 versions diferents fins ara).

    Yesterday és una balada una mica trista i melangiosa que en la versió original és acompanyada per un quartet de corda. En el seu moment, fer fusió entre els instruments del rock i de la música culta, va ser tota una novetat.

    Diu la història (o potser és una llegenda) que Paul la va escriure sencera en un somni i que en despertar va córrer ràpidament al piano, va posar en marxa el cassette (en aquell moment no hi havien mòbils per gravar-ho) i es va posar a tocar i a cantar per enregistrar-la.  

    L'àudio és del Karaokat i està seqüenciat per Xevi Altesa. Podeu provar de cantar la cançó en català clicant AQUÍ

    Afegirem la nostra versió a aquestes 1600! 




    Coneguem a Guido d’Arezzo

    $
    0
    0
    https://www.thinglink.com/scene/852243059855851520Amb els alumnes de 1r i 2n d'ESO aquests dies he fet una activitat comuna: conèixer Guido d'Arezzo, l'inventor de la notació musical. 

    Què hem fet?:
    1- Hem parlat de la música a la prehistòria
    2- Hem parlat de la notació en l'Epitafi de Seikilos i de l'evolució de la notació musical 
    3- També hem vist quins són els 
     problemes de la transmissió oral de la música vídeo
    4- Hem vist i sentit el conte de Guido d'Arezzo en anglès
    5- Finalment hem fet un petit resum a partir de les activitats recollides en la Història del nombre de la notas





    2n ESO. Escales, Intervals i Alteracions. Algun exercici més.

    $
    0
    0
    Estem acabant el tema de "L'altura: melodia (escala, intervals i alteracions)". Farem algun exercici més com els que trobareu a continuació. Sapigueu que és aconsellable fer-los en el cas que no tinguem temps d'acabar de fer-los a classe. 


    https://www.quizbean.com/#/les-alteracions-1 https://www.quizbean.com/#/escales-acords-i-arpegis-copy-1
    https://www.educaplay.com/es/recursoseducativos/758729/l_escala__tons_i_semitons.htm https://www.educaplay.com/es/recursoseducativos/765983/alteracions_intervals_escales.htm




    També és interessant la imatge/resum dels intervals i la seva classificació (no sé el nom de la persona que ha fet aquest fantàstic mapa conceptual 😒)


    Castanyada + Halloween = Castaween amb FLAUTA

    $
    0
    0
    Castanyada, Halloween o Tots Sants, es digui com es vulgui dir,  a l'institut ho aprofitarem per tocar i parlar de música que s'ha inspirat en el món dels morts.

    I un bon exemple el tenim en aquestes dues marches d'estils tant diferents com són la Marcha Fúnebre de Frederic Chopin i la molt coneguda Oh When The Saints Go Marching In popularitzada per Louis Armstrong

    Les dues cançons aparentment són molt diferents però, com veureu, absolutament relacionades amb la diada de Tots Sants, o dia dels morts,  que és el que celebrem el dia de la Castanyada o Halloween ( que és com en diuen als països de parla anglesa)

    La Marcha Fúnebre ens introduirà en el període musical anomenat Romanticisme, i en un dels seus compositors més destacats: Frederic Chopin.  També parlarem de les "marching bands" a la Nova Orleans del segle XIX i de tota la festa que allí es feia quan acompanyaven els morts al cementiri.  Una versió moderna d'aquest funeral el tenim en una escena de la pel·lícula de James Bond Live and Let Die


    http://musicaade.wixsite.com/ohwhenthesaintshttp://musicaade.wixsite.com/marchafunebrechopin


    Per als qui tingueu ganes de tocar o fins i tot ballar altres partitures podeu xafardejar i buscar en aquesta llista que tot seguit us deixo:
    1. This is Halloween
    2. Coraline
    3. The Addams Family
    4. Thriller

    The Addams Family amb PERCUSSIÓ corporal i pilotes

    $
    0
    0
    Continuem amb  la nostra particular celebració de la "Castaween" musical, és a dir una Castanyada amb una mica de regust de Halloween.

    Segur que a tots us sonarà moltíssim la melodia de The Addams Family, perquè és la banda sonora d'una  sèrie de televisió estrenada l'any 1964 en blanc i negre. Més tard es va revisar i es var fer una nova versió (aquesta vegada ja en color) l'any  1991. També se'n va fer un musical que es va estrenar l'any 2009 a Chicago i que es va titular "The Addams Family musical"

    A partir del vídeo elaborat per Pedro Morales, farem un treball de percussió corporal i percussió amb pilotes.  El ritme i el tempo són prou senzills i donen molt de joc. S'hi poden fer moltes combinacions, de fet avui a classe n'han sortit algunes de ben divertides com donar la volta sobre un mateix en 2 temps.  També ens podem plantejar desplaçaments laterals i percussió picant de mans interactuant amb el company del costat.



    De moment us deixo el vídeo perquè en pugueu inventar unes quantes més. 


    Yesterday. Partitura per FLAUTA

    $
    0
    0
    Yesterday del grup britànic The Beatles és una altra de les cançons que toquem pel concert de Nadal d'enguany. Va ser composta i gravada l'any 1965 per Paul McCartney, i forma part de l'àlbum,  Help!

    Segons els llibre dels récords Guiness és la cançó que més vegades s'ha escoltat per la ràdio i una de les més versionades (1600 versions diferents fins ara).

    Yesterday és una balada una mica trista i melangiosa que en la versió original és acompanyada per un quartet de corda. En el seu moment, fer fusió entre els instruments del rock i de la música culta, va ser tota una novetat.

    Diu la història (o potser és una llegenda) que Paul la va escriure sencera en un somni i que en despertar va córrer ràpidament al piano, va posar en marxa el cassette (en aquell moment no hi havia mòbils per gravar-ho) i es va posar a tocar i a cantar per enregistrar-la.

    L'àudio és del Karaokat i està seqüenciat per Xevi Altesa. Podeu provar de cantar la cançó en català clicant AQUÍ

    Afegirem la nostra versió a aquestes 1600! 

    http://musicaade.wixsite.com/yesterday



    Coneguem a Guido d’Arezzo

    $
    0
    0
    https://www.thinglink.com/scene/852243059855851520Amb els alumnes de 1r i 2n d'ESO aquests dies he fet una activitat comuna: conèixer Guido d'Arezzo, l'inventor de la notació musical. 

    Què hem fet?:
    1- Hem parlat de la música a la prehistòria
    2- Hem parlat de la notació en l'Epitafi de Seikilos i de l'evolució de la notació musical 
    3- També hem vist quins són els 
     problemes de la transmissió oral de la música vídeo
    4- Hem vist i sentit el conte de Guido d'Arezzo en anglès
    5- Finalment hem fet un petit resum a partir de les activitats recollides en la Història del nombre de la notas





    2n ESO. Escales, Intervals i Alteracions. Algun exercici més.

    $
    0
    0
    Estem acabant el tema de "L'altura: melodia (escala, intervals i alteracions)". Farem algun exercici més com els que trobareu a continuació. Sapigueu que és aconsellable fer-los en el cas que no tinguem temps d'acabar de fent-los a classe. 


    https://www.quizbean.com/#/les-alteracions-1 https://www.quizbean.com/#/escales-acords-i-arpegis-copy-1
    https://www.educaplay.com/es/recursoseducativos/758729/l_escala__tons_i_semitons.htm https://www.educaplay.com/es/recursoseducativos/765983/alteracions_intervals_escales.htm




    També és interessant la imatge/resum dels intervals i la seva classificació (no sé el nom de la persona que ha fet aquest fantàstic mapa conceptual 😒)

    Viewing all 187 articles
    Browse latest View live