Quantcast
Channel: Recursos propis –
Viewing all 187 articles
Browse latest View live

El trineu / Jingle Bells FLAUTA

$
0
0
 
Aquesta és la primera cançó de Nadal que cada any treballem amb els alumnes de 2nESO. Així doncs, hem començat a preparar el Concert de Nadal amb El trineu (Jingle Bells) (feu CLIC a l'enllaç on hi ha la versió en català)

En aquest Wix hi trobareu dos tipus diferents d'acompanyament: 
1- la base per assajar la cançó 
2- la base per assajar amb ORFF que és tal com la tocarem en el nostre concert. 
 
També hi ha la partitura interactiva amb Notelfight per poder-la estudiar millor. Hi he posat colors diferents a les parts que s'han de treballar primer i que són una mica més difícils.

A més recordeu que podeu estudiar la partitura amb la tablet o el mòbil. 

Pels que vulgueu la partitura que toquem amb instrument ORFF la trobareu seguint aquest ENLLAÇ



Christmas Lullaby FLAUTA

$
0
0

Cada any intento incorporar una peça nova al repertori de Nadal i la d'enguany és Christmas Lullaby, una cançó de bressol del compositor anglés John Rutter (1945).

Rutter té moltes composicions escrites per cor i orquestra, però una de les meves cançons preferides de Rutter és Donkey Carol (dedicada al ruquet que portava Maria cap al portal de Betlem).

Escolteu-la i ja em direu què us sembla.

El noi de la mare FLAUTA i ORFF

$
0
0
El noi de la mare és també un clàssic dels concerts de Nadal. Té un nivell de dificultad molt acceptable tan pels alumnes que acaben de començar amb el conjunt instrumental ORFF com pels que acaben de començar a llegir i a tocar la flauta (és la primera paritura que ja toquem amb totes les notes).

En el Wix que he refet enguany hi he posat dues bases d'acompanyament. Fixeu-vos que en la que hi posa ORFF és la base amb què tocarem al concert i que, a diferència de la primera, repeteix  la tornada.

També hi he posat la partitura interactiva amb Noteflight.

http://musicaade.wix.com/elnoidelamare

MAR I CEL. Per què he plorat? per FLAUTA

$
0
0
http://musicaade.wix.com/maricel

Amb els alumnes de 4t ESO estem treballant una adaptació de la cançó Per què he plorat? del musical Mar i Cel que properament anem a veure al Teatre Victòria de Barcelona.
Es tracta del famós duet que canten la Blanca i el Saïd i que he adaptat perquè puguéssim tocar-lo amb la flauta. 
Per aquells que no coneixeu l'argument, cal que sapigueu que la Blanca i el Saïd de Mar i Cel d'Àngel Guimerà són com el Romeu i la Julieta de la famosa obra de Shakespeare, amb algunes similituds i diferències com podreu comprovar:

Similituds:
  1. "Mar i Cel" i "Romeu i Julieta" són dues tragèdies
  2.  els protagonistes en les dues obres són personatges de famílies enfrontades que s'enamoren
  3.  en ambdues obres els protagonistes moren
Diferències: 
  1. Romeu i Julieta són de la mateixa religió
  2. Blanca i Saïd de diferents religions (cristina i musulmana)
  3. L'espai on transcorre Mar i Cel és un vaixell enmig del mar i la novel·la de Shakespeare transcorre a la ciutat italina de Verona


    Llenguatge musical. Preparem la prova.

    $
    0
    0
    Hem acabat el tema del Llenguatge musical on hem parlat dels diferents elements que podem anar trobant en una partitura i quin és el seu significat. 
    Ara és hora d'avaluar què hem après. 
    Aquest és un resum dels exercicis que us aniran bé per repassar de cara a la prova.

    IDENTIFICA FIGURES I SILENCIS
    QÜESTIONARI COMPAS 2/4
    QÜESTIONARI COMPAS 3/4
    QÜESTIONARI COMPAS 4/4
    POSA LÍNIES DIVISÒRIES
    TROBA EL COMPÀS INCORRECE
    TEST AUDICIÓ COMPASSOS (pop-rock)
    TEST AUDICIÓ COMPASSOS (clàssica) 
    ELS SIGNES DE PROLONGACIÓ
    ELS SIGNES DE REPETICIÓ
    TEMPO/MATISOS/SIGNES DE REPETICIÓ.RELACIONA
    LA PARTITURA SIMBOLS I SIGNES




    Away in a manger (3 veus). FLAUTA

    $
    0
    0
    Continuem incorporant partitures al Nadal d'enguany amb Allà en un pessebre (Away in a manger) una partitura que ja vam fer fa 2 anys en una versió a 1 veu i que enguany he adaptat a 3 veus.

    http://musicaade.wix.com/awayinamanger3veus


    És una  cançó de Nadal publicada a finals del segle XIX i una de les més popular a Gran Bretanya (AQUI teniu la lletra en anglès)

    He trobat aquest vídeo en una versió que m'ha agradat força,  amb la cançó i la traducció de la lletra a l'espanyol.


    Aquesta és la versió a 1 veu per si voleu començar amb aquesta. Tal com veureu a l'acompanyament, en aquesta versió la melodia es repeteix tres vegades.



    White Christmas FLAUTA

    $
    0
    0
    http://musicaade.wix.com/whitechristmas

    White Christmas del compositor americà Irving Berlin, és un clássic del Nadal arreu del món i també ja comença a ser un clàssic dels nostres concerts perquè bé sigui amb flauta o amb instruments ORFF, ja l'hem tocat altres anys. 

    És una cançó que Berlin va escriure l'any 1940 i que en la versió cantada per Bing Crosby ha batut el rècord de vendes en més de 50 milions de còpies venudes en tot el món. L'any 1954 es va cantar en la pel·lícula també titulada White Christmas que podeu veure en aquest vídeo.

    Aquest és però un Wix nou i com podreu comprovar es pot veure amb les tauletes o el mòbil i així serà més fàcil que la pugueu estudiar.

    Concert de Nadal 2014

    $
    0
    0
    Ja falta menys d'una setmana pel nostre concert de Nadal i ja tenim els cartells penjats per tot l'institut i el programa acabat de decidir. 

    Es tracta d'un concert amb cançons tradicionals d'arreu i també amb alguna cançó que tot i no ser de Nadal, queda molt ben integrada en aquest concert tan especial. 

    Ja veureu que la imatge que correspon al programa del concert és una imatge interactiva. Aneu clicant i us sortiran els vídeos de totes les cançons que toquem. 

    No cal dir que us esperem a tots!



    Last Chritsmas i Away in a manger VOCAL

    $
    0
    0
    http://musicaade.wix.com/lastawayvocalnadal14

    Ens hem animat a cantar Last Christmas. De moment ho estem fent a classe i si tot va bé, farem l'estrena al concert.

    http://musicaade.wix.com/awayinamanger3veus
    També intentarem tocar i cantar a la vegada Away in a manger amb la base que hi he posat. Ja sabeu que la partitura és la que tenim en aquest altre Wix.

    Assajeu força que aquest és l'últim cap de setmana abans del concert.

    La veu. Un instrument.

    $
    0
    0
    Amb els alumnes de 2n ESO hem començat el tema de la veu i el que primer hem fet ha estat veure que és un instrument perquè té: 
    1. Un material elàstic: les cordes vocals
    2. Un mecanisme: l'aparell respiratori
    3. Uns ressonadors: les cavitats craneofacials i toràcica
    Per acabar el tema a classe farem aquestes fitxes elaborades amb Exam Time


     La Mar i el Carlos s'han animat a fer un mapa conceptual amb Popple que crec que ens anirà molt bé a tots per repassar. Felicitats per la feina!



    Hallelujah de Shreck: 1 FLAUTA, 2 FLAUTES i karaoke

    $
    0
    0
    Una de les cançons que últimament s'estan compartint a la xarxa és Hallelujah del compositor nascut al Quebec Leonard Cohen. Com sabeu aquesta cançó pertany a la BSO de la pel·lícula Shreck.


    Després de treballar amb la versió compartida per JuanMa i escoltar la versió coral del cor Geriona Infantil he pensat que també estaria bé fer-la a dues veus, així que he fet una adaptació de la partitura per a dues flautes. També hi he posat el karaoke de la cançó seqüenciada i editada per Xevi Altesa del bloc Karaokat.

    A la partitura amb Noteflight hi he afegit unes quantes sil·labes (que trobareu escrites en vermell) per treballar el ritme del primer fragment.

    Qui és el Messi del Bel canto? Òpera en texans

    $
    0
    0
    A classe estem fent el tema de la veu i hem conegut al Messi del Bel Canto: Juan Diego Florez . Florez afirma que cantar és un "deporte extremo" i ens explica com ho fa per ser un esportista de la veu. 

    Òpera en texans, el programa presentat per Ramón Gené,  ens apropa al Bel Canto i ens permet conèixer un dels millors tenors lírics que hi ha actualment en escena.

    AQUESTA és la pàgina oficial del cantant peruà. Feu-hi una ullada i descobrireu el cantant en altres facetes com a músic. 


    Després de veure el vídeo farem aquests exercicis: 



    4t ESO. Fem una play-list amb Grooveshark: "Una música per a cada imatge"

    $
    0
    0




    Quina música ens suggereixen aquestes imatges? De ben segur que coincidiríem en més d'una. Però es tracta de ser originals i posar-hi una mica d'imagianció i creativitat. Tenim 6 imatges i hem de buscar una banda sonora per a cada una d'aquestes imatges. El gènere i el tema que escolliu són del tot lliures.

    http://www.tildee.com/VZD7rCom sabem, en el cinema,  música i imatge estan en estreta col·laboració, i juntes reforcen el missatge que volem transmetre. El llenguatge musical és subjectiu i abstracte, mentre que la imatge i la paraula són objectives i concretes. Fixeu-vos que quan ens mirem una imatge veiem una representació fidel de la realitat, ara bé, quan escoltem una música el que hi veiem representat és allò que la nostra imaginació ens suggereix. 

    Farem una "playlist", és a dir una llista de reproducció. Ho farem amb Grooveshark, que és un reproductor online que ens permet embedir (incrustar) la llista en el bloc.

    Per poder conèixer l'eina, he fet un tutorial amb Tildee, on s'explica pas per pas com crear la llista de reproducció i posar-la en el bloc. Podeu clicar la imatge o AQUÍ per poder veure el tutorial.

    Us deixo un petit exemple amb un parell de cançons. Quina de les 6 imatges us suggereixen?


    2 imatges i 2 musiques by Adelaida Ibañez on Grooveshark

    La bateria. Presentació amb Educreations i activitats Educaplay

    $
    0
    0
    Amb els alumnes de 2nESO estem estudiant els Instruments de Percussió i com que la bateria és un instrument (o conjunt d'instruments) tan conegut però al mateix temps tan desconegut, m'he animat a fer aquesta presentació. 

    L'he fet amb una aplicació de l'iPad que es diu Educreations i tal com veureu, permet fer unes presentacions o "lessons" com en diuen els creadors, en les quals es poden posar imatges, escriure, dibuixar, moure les imatges i el text al mateix temps que es grava la veu o la música. És una molt bona App per fer treballs i a més, és molt fàcil d'utilitzar. 


    Qui s'anima a fer un treball amb Educreations? 

      

    També he elaborat un parell d'exercicis per comprobar el que heu après. Els que els feu ja sabeu, còpia de pantalla amb el resultat i guardeu la imatge.

    http://www.educaplay.com/es/recursoseducativos/1748979/la_bateria__test.htm http://www.educaplay.com/es/recursoseducativos/1748948/la_bateria__parts.htm
    La bateria. TEST
    La bateria. MAPA

    3rA. Preparem la prova del Barroc amb Exam Time i Educaplay

    $
    0
    0
    La setmana que ve farem un control sobre el que hem après sobre el Barroc. Ens hem centrat sobretot en l'òpera i en el naixement del concert.


    Tot i això, com que la majoria han fet una imatge interactiva amb Thinglink sobre els principals compositors d'aquest període, també hem fet un petit repàs sobre la música més coneguda que van escriure i  algunes curiositats de tots ells.


    És per això que he elaborat aquestes fitxes sobre tots ells. Gireu les cartes si no coneixeu la resposta i aneu tirant endavant amb la fletxa. Si no ho recordeu, trobareu tota la informació en els treballs fet per la Judit Prats (3rA) i el de l'Alexandra Martí (3rC).


    Conjunto de Fichas creado con ExamTime por musicaade

    Les alteracions. Qüestionari

    La família dels instruments de corda: ELS CORDÒFONS

    $
    0
    0
    Com sabeu la família dels CORDÒFONS acull tots aquells instruments que sonen perquè el so es produeix quan es fa sonar una corda tibada

    D'instruments de corda n'hi ha molts i molt variats. Habitualment una corda es fa sonar només de tres maneres: puntejant-la, percudint-la o fregant-la. També hem de tenir en compte que podem puntejar, percudir o fregar de diferents maneres i amb diferents implements (pua, arc, baquetes, dits). 

    Així dons, estudiarem els instruments de corda agrupats segons el procediment usat per tocar-los: 
    1- Instruments de corda puntejada
    2- Instruments de corda fregada 
    3- Instruments de corda percudida

    Tenim diferents recursos per estudiar aquest tema: fitxes visuals, exercicis per completar, exercicis per classificar i exercicis d'audició.



    http://www.educaplay.com/es/recursoseducativos/1821686/els_cordofons__completa.htm http://www.educaplay.com/es/recursoseducativos/1821764/els_cordofons__classificacio.htm

    Els cordòfons. COMPLETA

    Els cordòfons. CLASSIFICA

    Lensoo Create. Narracions digitals amb tauletes

    $
    0
    0
    Aquest tercer trimestre hem tornat a rependre els treballs elaborats amb mòbils i tauletes. Ben aviat veureu publicats tot un conjunt de treballs que els alumnes de 2n i 4t ja estant acabant d'enllestir (espero que hi hagi algú de 3r que també s'animi a fer-ne algún)

    Avui us porto un tutorial de Lensoo Create: una aplicació que podeu utilitzar tots aquells alumnes que teniu tauletes Android i també Apple. L'he fet per un bloc en el qual col·laboro: Proyecto #GUAPPIS. Aquest bloc és un bloc molt interessant i si xafardejeu una mica hi trobareu aplicacions mòbils per Apple i Android que estan molt bé.

    Si voleu una informació més completa sobre l'app, podeu llegir l'article que he escrit en el bloc de les #GUAPPIS. 

    També podeu anar a MusicAppSelvatges on trobareu els treballs que els alumnes de l'any passat van realitzar amb Lensoo Create.

    En aquesta imatge hi ha indicades les diferents opcions d'eines de Lensoo Create. En el vídeo que he fet utilitzant l'aplicació les explico més detalladament.

    Un núvol blanc (LLUÍS LLACH). Per FLAUTA. Sant Jordi 2015

    $
    0
    0
    Senzillament se'n va la vida, i arriba
    com un cabdell que el vent desfila, i fina.
    Som actors a voltes,
    espectadors a voltes,
    senzillament i com si res, la vida ens dóna i pren paper.

    ...
     

    Així només, em deixo que tu em deixis;
    només així, et deixo que ara em deixis.
    Jo tinc, per a tu, un niu en el meu arbre
    i un núvol blanc, penjat d'alguna branca.
    Molt blanca...


    (Un núvol blanc, Lluís Llach)
    Album: Maremar (1985)

    http://musicaade.wix.com/unnuvolblanc


    Com tots els anys, a l'institut ho celebrem amb una lectura de poemes i una mica de música. I com l'any passat amb Pais Petit, tornarem a tocar una adaptació d'una cançó de Lluís Llach: Un núvol blanc.  

    Els alumnes de l'institut ja saben que sóc una fan del Cor Geriona (un cor que va actuar en la primera edició del concurs Oh Happy Day). Una de les cançons que van cantar en aquella ocasió va ser Un núvol blanc de Lluís Llach i des d'aquell dia em va quedar una assignatura pendent: fer una adaptació de la cançó per poder-la tocar amb els alumnes de l'institut.

    http://www.xtec.cat/~xaltesa/artista.htm
    Ara, aquesta cançó l'he pogut fer gràcies a la col·laboració amb el Xevi Altesa que és qui ha fet la magnífica base d'acompanyament que hi ha en el Wix. Quina meravella poder treballar d'aquesta manera!! Tot i que no ens coneixem ja ens hem convertit en un bon tàndem. Gràcies Xevi!

    Us recomano KARAOKAT, la pàgina de versions de karaoke en català del Xevi on a més de trobar-hi Un núvol blancPaís Petit, també hi podreu trobar moltes altres bases per cantar en català música d'autors d'arreu.


    Boig per tu (SAU). Sant Jordi 2015. FLAUTA

    $
    0
    0
    Comencem la setmana de Sant Jordi 2015. Nosaltres ja estem preparant el "Recital Poèticomusical" en el qual hi haurà alguns alumnes que intepretaran cançons catalanes ben conegudes per tots i que ja han esdevingut uns clàssics. 

    Una de les cançons que tocarem és Boig per tu del grup Sau. Ja l'havia publicat en format Wix en aquest mateix bloc, però ara l'he tornat a refer perquè la pugueu tocar amb els dispositus mòbils ja siguin tauletes o smartphones


    http://musicaade.wix.com/boigpertu2

    Viewing all 187 articles
    Browse latest View live