Quantcast
Channel: Recursos propis –
Viewing all 187 articles
Browse latest View live

Mots encreuats. Alteracions, Intervals i Escales

$
0
0
Fa molt pocs dies que la plataforma Educaplay ha anunciat canvis en les seves activitats. Poc a poc anirant introduint la possibilitat de visualitzar les activitats amb dispositus basats en el llenguatge HTML5. De moment han començat la transició amb els mots encreuats.

Això vol dir que podrem fer els deure amb el mòbil!!

Després d'explicar-ho als alumnes de 2nESO i veure que una bona colla estaven molt entusiasmats amb la idea, he decidit elaborar uns mots encreuats de resum de tot el que estem fent aquests dies: els Intervals, les Escales.



2n ESO. Preparem la prova d’ alteracions, intervals i escales.

$
0
0
Dilluns farem una prova sobre tot el que hem estat treballant fins ara: Alteracions, Intervals i Escales.

Com que hem fet molts exercicis hi ha alumnes que m'han demanat que fes una selecció de quins són els més importants. Ja sabeu que heu de portar un dossier amb els mapes conceptuals copiats i amb els exercicis que hem fet a classe.



Aquí us deixo la selecció:

ALTERACIONS: 



2ª Fase. Lliga Selvatge. Endevinalla 4

$
0
0
Aquesta setmana toca una endevinalla plena de música. Només cal que aneu demanant pistes a l'endevinalla i escolteu atentament. 

Quin músic famós hauria fet l'aniversari aquesta setmana?
Quin dia va néixer?
Quants anys hauria fet?
Quin és el títol de les obres que hi ha a les pistes musicals de l'endevinalla? (se n'han d'encertar 2 com a mínim)

                                             

"Boig per tu". 25 anys

$
0
0

Disabte a la nit es va fer el darrer concert commemoratiu dels 25 anys d'un dels grups de pop-rock més destacats del panorama català: Sau. 
I és evident que una de les cançons ja mítiques del conjunt és "Boig per tu". Se n'han fet moltíssimes versions , totes molt interessants, que podeu escoltar en aquest diari de versions de RAC 1.
Nosaltres farem el nostre petit homenatge tocant aquesta magnífica cançó. 





El jazz. Què en saps?

$
0
0
Què sabem i què no sabem sobre el Jazz? Quan va néixer? Quins músics van destacar? Encara es fa jazz avui? Com sona el jazz? Aquestes preguntes i unes quantes més per començar amb el jazz.

Aprofito per posar la primera activitat de Mapa d'Educaplay, feta amb la nova eina que, a més de poder-se veure amb tablets i mòbils,  permet elaborar activitats on s'integra l'aprenentatge i el joc. M'ha sembla molt interessant.


















La Primavera (ANTONIO VIVALDI) per flauta

$
0
0
L'endevinalla d'aquest cap de setmana (que uns quants heu encertat) era per commemorar que avui celebrem l'aniversari d'un músic molt conegut: Antonio Vivaldi

Aquest músic, que avui hauria fet 335 anys, va escriure un conjunt de 4 concerts: "Les quatre estacions". Cada concert està dedicat a una estació i nosaltres tocarem un fragment del primer moviment del concert La primavera.


Barroc i Classicisme. Els imprescindibles

$
0
0
Acabem amb aquests dos períodes tan importants per la Hª de la Música i ara toca saber què hem après i què falta per aprendre.

Aquí us deixo una selecció dels exercisis que hem fet que us ajudaran a centrar les idees. Penseu que el més important és l'audició.





 BARROC:
1. Mapa conceptual Formes Musicals del Barroc
2. El Barroc. Completa
3. Formes musicals del Barroc. Definicions
4. La música vocal al Barroc. Test d'Audició
5. El Barroc a Europa. Test i Audicions

CLASSICISME
1. Mapa conceptual Formes Musicals del Classicisme
2. El Classicisme. Completa
3. Formes musicals del Classicisme. Definicions
4. Els Top Ten del Classicisme. Audicions

GENERAL
1. Formes musicals. Què són?
2. Músics Barrocs i Clàssics. Identifica'ls


El jazz: de Nova Orleans a Catalunya

$
0
0
Amb els de 4t ESO vam començar  nostra ruta del jazz a Nova Orleans i "els entertainers" al sud dels Estat Units i l'acabem a Catalunya amb Tete Montoliu.  Ha estat un viatge ràpid però intens, hem escoltat molta música i hem conegut molta gent que hem penjat en el nostre mur virtual.

Jazz Audicions Mur virtual



Ara és hora de fer un  petit resum fent aquest exercicis. Els trobareu tots en una col·lecció d'Educaplay. Recordeu que us heu de registrar perquè puguem tenir una estadìstica dels resultats. 




Symbaloo: Música Selvatge

$
0
0

Ha nascut un nou Symbaloo, el Symbaloo de Música Selvatge.

L'objectiu en la creació d'aquest Symbaloo ha estat únicament el de proporcionar a tots els alumnes "selvatges" i a tots aquells que visiteu aquest bloc, un bon cabaç d'eines que us serveixin per treballar a l'Aula de Música i fora de l'aula de música. 

Hi trobareu totes aquelles eines amb les que jo treballo i treballo amb els alumnes. De moment n'hi ha unes quantes i a mesura que vagi trobant coses interessants l'aniré actualitzant.

Veureu que al webmix principal hi ha enllaçats 5 webmix més: "Presentacions", "Recursos Diversos",  "Apps mòbils", "Imatge i so" i "Webs Musica i Altres". Clicant aquestes pestanyes anireu directament al webmix on hi ha els enllaços. Després, en cada un d'aquests webmix trobareu una pestanya que us retornarà a la pàgina principal.

Podeu afegir aquest Symbaloo al vostre Symbaloo clicant simplement a "Afegir aquesta pàgina".

Espero que us pugui servir d'alguna cosa. 

Com fer un comentari/fitxa d’audició?

$
0
0
L'últim dia de classe abans de les vacances, amb els de 3rESO vam estar treballant com fer una fitxa/comentari d'audició.

Sé que és una activitat que habitualment costa als alumnes i tot i que ja hem proposat diversos models, crec que aquesta vegada s'ha entès força.

Seguiu els passos i al final feu el comentari tenint en compte el que s'explica en el pas numero 8. Espero que us sigui d'ajuda.


Què és Popplet?

$
0
0
Amb l'objectiu de compartir recursos i experiències, aquest curs hem muntat un grup de treball amb uns quants professors de diverses àrees. Vaig fer una primera aportació ( Creem activitats digitals amb Educaplay) al grup de treball explicant tot el potencial d'activitats que ens ofereix la plataforma Educaplay .

Avui em torna a tocar a mi explicar una eina, Popplet, que també s'està convertint en un element imprescindible en les meves classes per diverses raons:
1. Em permet crear mapes conceptuals i presentacions que utilitzo en les meves clases
2. Permet als alumnes elaborar els seus propis treballs
3. És una eina que permet inserir imatges, vídeo i música i això és fonamental en l'àrea de música.
4. Permet integrar (en anglès embed) el Popplet en un bloc o qualsevol pàgina web.

Edat Mitjana i Renaixement. Prova

$
0
0
Per preparar la prova que tenim d'aquests dos períodes us deixo un resum dels exercicis més importants.
Us recomano que els torneu a fer, tot i que ja els hagueu fet en el Moodle.

Només es tracta de tenir clars els conceptes més elementals de cada període i , això si, saber identificar les audicions de cada època.






















TEMA 1. EDAT MITJANA
1.  Edat Mitjana. Conceptes bàsics. Completa
2. Música vocal a l'EM. Relaciona
3. Música vocal a l'EM. Test Audicions
4. Mig minut de l'EM. Test
5. Els instruments medievals. Mapa

TEMA 2. RENAIXEMENT
1. El Renaixement. Completa
2. Música profana al Renaixement. Test
3. Renaixement. Conceptes generals. Test
3. El Renaixement musical. Audicions. LIM
4. Els instruments renaixentitstes. Mapa

EDAT MITJANA/RENAIXEMENT
1. Edat Mitjana o Renaixement? Relaciona els conceptes
2. Edat Mitjana o Renaixement? Test d'Audició

Comencem el Barroc: "Castrats per amor a l’art"

$
0
0
Comencem amb el Barroc i comencem a parlar dels castrati, uns cantants que hi va haver durant aquest període i que tenien una veu tan especial que enamorava tant a les dones com als homes.

Podem comparar la veu d'aquests cantants del Barroc, amb un tipus de veu que podem escoltar avui i que té unes característiques tímbriques molt similars a la veu que es podia sentir en aquells moments:  la veu de contratenor.  La tècnica que utilitzen aquests cantants és la del falset   i  la de la veu de cap. Amb aquesta tècnica els contratenors aconsegueixen fer una veu que, aquells que no hi estan acostumats, sovint la confonen amb la d'una veu femenina.

Alessandro Moreschi és l'últim castrat que hi ha hagut a la història. Va deixar de cantar l'any 1913. El podeu sentir cantar en aquest document sonor de més de 100 anys.


El programa , Òpera en texans, del canal 33, en el capítol que veurem avui, tracta el tema dels castrats d'una manera molt didàctica.

Els reis de l'escena durant més de cent anys. Un fenomen irrepetible -més de 4.000 nens castrats cada any- que dos-cents anys després encara continua fascinant. Farinelli, Senesino, Tenducci... Van ser revolucionaris, singulars, únics. Avui intentarem desvelar el misteri dels 'castrati'. I no us perdeu la versió de Mazoni del "Lascia ch'io pianga" de Händel, possiblement el primer gran èxit de la història.




Després farem un petit treball d'investigació sobre el fenòmen de la castració. Consultarem "Castrats per amor a l'art": Exposició Händel i els Castrati i contestarem les preguntes que podeu trobar en el PDF.

En aquesta activitat d'Educaplay hi trobarem les característiques de la música del Barroc "amagades" entre les característiques musicals d'altres èpoques. Identifiqueu-les i escriviu el llistat fent un article al bloc.


Els Aeròfons. 2n ESO

$
0
0
Comencem amb els instruments de vent amb un mapa conceptual i unes activitats LIM.

És important que feu aquests exercicis vàries vegades, sobretot els que són d'audició,   per tal us acostumeu al so dels diferents instruments de vent. 

Cal que aneu copiant la pregunta i la resposta a la vostra llibreta i que ho feu apuntant el número de pàgina. Quan acabeu podeu mirar la vostra puntuació clicant a la casella "i" d'informació.




El naixement de la notació musical

$
0
0

L'ésser humà ha tingut sempre la inquietud de preservar en el temps tot allò important que ha fet a la vida. Segurament per això es va inventar l’escriptura fa milers d’anys. 
La Història de la notació musical va començar fa més de dos mil anys a la Grècia antiga. Seikilos i segles més tard el monjo Guido d'Arezzo, són fonamentals en el seu naixement.
Avui hem conegut a Seikilos que va deixar escrita una inscripció en una columna de marbre dedicada a la seva esposa Euterpe. Aquesta inscripció anava acompanyada  d'una cançó escrita en notació musical antiga.

Si aquesta columna és important, és perquè damunt del text escrit en grec hi va deixar escrita la melodia. La notació que van utilitzar en aquella època no és com la que avui coneixem, ja que enlloc de notes hi ha lletres i enlloc de figures musicals hi ha punts i ratlles que indiquen la durada de les notes. 







També hem conegut qui va ser Guido d'Arezzo i el paper que va tenir en la invenció del nom de les notes. En aquest article titulat San Juan y las notas musicales escrit per Massimo Pennesi hi trobem informació molt interessant.

2nESO: si-la-sol amb la flauta

$
0
0
Continuem treballant amb el si-la-sol de la mà esquerra i aquestes són les partitures per treballar aquest cap de setmana.
Dilluns començarem amb el do.

Què en sabem del Renaixement?

$
0
0
Comencem aquest període que molts anomenen l'Edat d'or de la Polifonia espanyola amb algunes activitats d'avaluació inicial. 
Podrem comparar el Renaixement amb l'Edat Mitjana fins ara treballada. Hi trobareu tres activitats diferents: 
1- ORDENA Els períodes musical
2- RELACIONA Què és del Renaixement i què és de l'Edat Mitjana?
3- TEST Audicions per identificar a quin període pertanyen




















Just Give Me a Reason (PINK). Una altra versió

$
0
0
Aquests dies hem estat treballant la cançó Just Give Me A Reason de la cantant Pink en un versió que Clases de Música en ESO va penjar la setmana passada. 

La veritat és que ha tingut molt d'èxit i els alumnes de 2nESO que just comencen a tocar la flauta l'han agafat amb moltes ganes. Està fora de l'abast de molts d'ells però hi ha un petit grup que no paren de tocar-la, però la troben complicada rítmicament i l'ordre de la partitura és una mica confós. 

M'he animat a fer una adaptació de l'adaptació, amb bastantes notes de collita pròpia, però crec que ens anirà força bé. He posat colors per anar identificant les parts i he penjat la partitura amb Noteflight perquè sigui més fàcil d'estudiar. 

Vinga doncs, un altre cap de setmana amb Pink!

Recicla qualitats del so. 2nESO

$
0
0
Aquest és un joc pels alumnes de 2nESO i també tots aquells que us animeu a jugar-hi.  

Com que aquests dies hem estat parlant del so i de les seves qualitats, es tracta d'arrossegar a cada un dels cubells de reciclatge el concepte relacionat amb cada una de les quatre qualitats. 

Espero que us agradi i no el trobeu difícil.

Edat Mitjana i Renaixement. Els recomanables

$
0
0
Hem acabat l'Edat Mitjana i el Renaixement. Per preparar la prova que tenim d'aquests dos períodes, us deixo un resum dels exercicis més importants.

Us recomano que els torneu a fer, tot i que ja els hagueu fet en el Moodle.

Només es tracta de tenir clars els conceptes més elementals de cada període i , això si, saber identificar les audicions de cada època.



















TEMA 1. EDAT MITJANA
1. Edat Mitjana. Conceptes bàsics. Completa
2. Música vocal a l'EM. Relaciona
3. Música vocal a l'EM. Test Audicions
4. Mig minut de l'EM. Test
5. Els instruments medievals. Mapa

TEMA 2. RENAIXEMENT
1. El Renaixement. Completa
2. Música profana al Renaixement. Test
3. Renaixement. Conceptes generals. Test
3. El Renaixement musical. Audicions. LIM
4. Els instruments renaixentitstes. Mapa

EDAT MITJANA/RENAIXEMENT
1. Edat Mitjana o Renaixement? Relaciona els conceptes
2. Edat Mitjana o Renaixement? Test d'Audició
Viewing all 187 articles
Browse latest View live